Preminuo Nebojša Glogovac

  • In Film
  • 9. February 2018.
Preminuo Nebojša Glogovac

Televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života posle kraće bolesti. Poznat je po brojnim ulogama na televiziji i u pozorištu za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja

Rođen je 30. avgusta, 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji Bolji život (1987).

Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim u klasi studirali su Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u pozorištu. Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji Nemanjići – Rađanje kraljevine, a tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje. Igrao je i u seriji Ravna gora gde je tumačio lik generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima Bure baruta, Nebeska udica, Munje, Kad porastem biću kengur, Klopka, Hadersfild, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi…

U seriji Ravna gora tumačio je lik generala Dragoljuba Draže Mihailovića

Igrao je u serijama Porodično blago, Moj rođak sa sela, Vratiće se rode, Vojna akademija…

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga. Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama Sumnjivo lice, Metamorfoze, Hadersfild, Šine, Lutalica, Lažni car Šćepan Mali, Hamlet…

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu a za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.

Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu Ustav Republike Hrvatske na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostavrenje u predstavi Hadersfild na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada Miloš Žutić, Statueta David Štrbac, Nagrada Branka i Mlađa Veselinović.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled