Iz fondova isparilo 34 milijarde dolara

  • In Berza
  • 12. February 2018.
Iz fondova isparilo 34 milijarde dolara

Berzanska tržišta prošle sedmice potonula najviše u poslednjih sedam godina

Odlivom novca najviše su pogođeni američki fondovi dok oni izloženi rastućim državama beleže priliv.

Globalna rasprodaja deonica koja je prošle sedmice eskalirala na svetskim berzama rezultovala je rekordnim povlačenjem novca iz deoničkih fondova, što je posebno vidljivo u SAD.

Prema podacima EPER-a, odlivi iz deoničkih fondova izloženih američkim deonicama dostigli su u pet dana do prošle srede čak 34 milijarde dolara. Pre sedam dana američka deonička tržišta proživela su najteži pad od 2011. Pošto podaci ne uključuju četvrtak koji je doneo još jedno drastično potonuće američkih indeksa, rezultat je verovatno još i gori.

Investicijski fondovi koji drže deonice kompanija iz razvijenih evropskih država proživeli su odliv od 3,4 milijarde dolara, dok su strani ulagači iz azijskih fondova povukli 7,7 milijardi dolara.

Najbolje su prošli investicioni fondovi izloženi deonicama rastućih država koje investitori očito percipiraju kao sigurnu luku, ako je suditi po prilivu 2,1 milijarde dolara.

Beg iz deonica započeo je nakon vesti o rastu zaposlenosti i plata u SAD što je ojačalo očekivanja bržeg rasta inflacije, a time i brzog rasta prinosa na obveznice. Sve je to rezultovalo drastičnim oscilacijama berzanskih indeksa koji su u četvrtak zaronili u područje korekcije, definisano kao pad od 10 odsto u odnosu na najvišu zabeleženu vrednost.

Za izrazitu volatilnost deo analitičara upire prstom i u algoritamsko trgovanje koje diktiraju kompjuteri, a što stvara dodatni pritisak na prodaju kada se zacrvene indeksi.

Prema statistici, pad indeksa je 13 odsto u četiri meseca, koliko traje i oporavak, izračunali su u banci Goldman Saks. U slučaju pada većeg od 20 posto, oporavak traje 22 meseca, a u tom slučaju prosečan pad u iznosi 30 posto.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled