Srbija među najvećim proizvođačima vina

  • In Vino
  • 16. February 2018.
Srbija među najvećim proizvođačima vina

Srbija proizvodi četiri puta više vina od Hrvatske i Makedonije

Sa proizvedenih 198 miliona litara vina u 2014. godini Srbija je bila na 19. mestu svetskih proizvođača vina i proizvodila je oko četiri puta više vina od Hrvatske i Makedonije, a u regionu samo je Mađarska bila ispred nas.

To je ukupna proizvodnja, dok je proizvodnja vinarija registrovanih u vinskom registru manja. U 2016. godini ova proizvodnja je iznosila oko 137,6 miliona litara vina i to skoro podjednako belih i crnih (i roze) vina. Ova industrija u Srbiji se oporavlja s obzirom da je 2009. proizvedeno 238 miliona litara da bi do 2012. godine to palo na svega 126 miliona litara.

Ubedljivo najveće tržište za srpska vina je Rusija u kojoj je završilo 4,4 miliona litara, a sledi ih Bosna i Hercegovina sa uvozenih 3,4 miliona litara iz Srbije. Zanimljivo je da srpski vinari najmanje izvoze na tržište Evropske unije. S druge strane, može se videti da cena našeg vina u izvozu raste. Dok je 2012. godine prodata relativno velika količina po niskoj ceni (0,87 dolara po litri), u 2016. godini prosečna cena litre vina koja ide preko granice je 1,41 dolar.

Ubedljivo najveće tržište za srpska vina je Rusija u kojoj je završilo 4,4 miliona litara

I mada količinski tržište EU predstavlja manji segment nego rusko ili tržište CEFTA, tamo idu najkvalitetnija vina. Dostignuta prodajna prosečna cena litre vina izvezenog u EU u 2016. godini prevazišla je 2,5 dolara. To i ne čudi s obzirom da je EU ubedljivo najveći proizvođač vina na svetu, a prve tri zemlje Italija, Španija i Francuska proizvode malo manje od polovine ukupne svetske proizvodnje.

Ne treba ni pominjati da odatle dolaze najkvalitetnija (i najskuplja) vina pa za slab kvalitet nema mnogo mesta. Velika šansa i potencijal za domaće vinare moglo bi biti kinesko tržište na koje je u 2016. izvezeno 115.000 litara vina i to po prilično visokoj ceni od 4,4 dolara za litar. Inače uvoz Kine koja je i peti najveći proizvođač vina na svetu iznosi preko dve milijarde dolara.

Stručnjaci upravo ističu da Srbija ne može da se nosi sa konkurencijom obimom proizvodnje, ali može kvalitetom, te da je najbolji način probiti se na tržište visokokvalitetnim i naravno skupim vinima. Za ovo je potrebno promeniti strukturu proizvodnje i akcenat baciti na uzgojh visoko kvalitetnih sorti grožđa. Takođe, poslednjih godina na svetskom tržištu sve je popularnija egzotika-vina pravljena od autohtonih sorti grožđa.

Srbija ne može da se nosi sa konkurencijom obimom proizvodnje, ali može kvalitetom

Kako su objasnili proizvodnja vina 2017. procenjuje se da je dostigla istorijski nizak nivo od 246,7 miliona hektolitara zbog lošeg grožđa i klimatskih promena u tri najveća prozvođača. U Italiji je proizvodnja opala za 23 odsto, Francuskoj za 19, a u Španiji za 15 odsto. Svet je godinu pre, u 2016, proizveo 268,8 miliona hektolitara vina. Zanimljivo je da su među retkim zemljama u kojima je proizvodnja povećana države iz našeg okruženja, Austrija, Rumunija i Mađarska.

Od velikih svetskih proizvođača na istom nivou proizvodnju su zadržali SAD i Južna Afrika.

Na našem tržištu, međutim, dominira prodaja domaćih vina koji čine dve trećine prodaje. Najveća količina vina (31 odsto) prodaje se u velikim prodavnicama, a najmanje u restoranima i hotelima (15 odsto). Osim domaćih, na našem tržištu značajno prisustvo imaju makedonska vina koja zauzimaju petinu tržišta, i crnogorska sa manje od sedam odsto tržišta.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled