Žene i dalje rade neplaćene poslove daleko više od muškaraca

  • In Svet
  • 26. February 2018.
Žene i dalje rade neplaćene poslove daleko više od muškaraca

Širom sveta žene i danas rade 2,6 puta više neplaćenog posla u domaćinstvu od muškaraca, pokazuje poslednji izveštaj Ujedinjenih nacija

Iako sve više žena ima karijeru, i dalje se od njih očekuje da će se nakon posla brinuti o domaćinstvu, rađati, brinuti o deci, paziti na starije i bolesne članove porodice, a u nekim zemljama čak i donositi vodu s izvora. Ukratko, sve one poslove koje dobar deo muškaraca naziva ženskim poslovima. Iako se društvo prema tim poslovima odnosi potcenjivački, oni su veoma važni.

– Ako žene prestanu da rade stvari za koje nisu plaćene, celokupne ekonomije bi se urušile – rekla je za CNN Šahra Razavi, šefica Sektora za istraživanja i statistiku u UN Women.

Podaci do kojih je došao UN Women nisu ništa novo, niz studija pokazao je da je neplaćeni rad koji obavljaju žene i dalje prisutan, ali je jednako zanemaren u društvu. Iako sve više žena radi, nejednakost polova i dalje je problem s kojim bi većina vlada ovog sveta trebalo da se pozabavi. Zašto vrednost neplaćenog ženskog rada nije izračunata? Najočigledniji odgovor je – zbog muškaraca.

– Kako su žene promenile svoje uloge i aktivnosti na tržištu rada, muškarci tu ideju nisu sledili u istoj meri, odnosno nismo videli da su preuzeli svoju ulogu u obavljanju kućnih poslova – kaže Silke Stab, specijalista za istraživanja u timu za istraživanja i statistike UN Womena.

Stab dodaje da je takozvani nevidljivi rad nevidljiv samo onima koji ne učestvuju u njemu, a to su uglavnom muškarci. Kako bi se smanjilo vreme koje žene troše na neplaćene i necenjene kućne poslove, muškarci bi trebalo da na sebe preuzmu deo njih.

Kao jednu od mera kojima vlade mogu podstaći uključivanje muškaraca u kućne poslove i smanjenje odnosa od 1:3 u njihovom učešću u njima, jesu porodiljska odsustva i za muškarce.

Primera radi, roditelji u Švedskoj dobijaju 480 dana plaćenog odsustva za svako dete. Ta mera podstiče muškarce da uzmu plaćenu pauzu kako bi brinuli o deci, uz brojne beneficije. Uzimanje porodiljskog utiče na to da muškarci kasnije drugačije gledaju na brigu o deci i kućne poslove, kaže Stab.

– U Švedskoj broj žena koje obavljaju kućne poslove iznosi 1,3 u odnosu na muškarce. To znači da žene i dalje rade 30 posto više od muškaraca, ali to je bolje od situacije u kojoj rade tri puta više. Iako razlike postoje, očigledno je moguć napredak – zaključila je Stab. (Index)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled