Očekuje se rast cene zlata

Očekuje se rast cene zlata

Informacije o tome u šta ulažu učesnici na finansijskim tržištima mogu biti vrlo korisne i tražena su roba među investitorima. Zbog toga, veliki investitori pokušavaju takve informacije zadržati za sebe

Ipak postoji nekoliko načina da se dođe do informacija o tome što se događa na pojedinim tržištima. Jedan od njih je praćenje pozicija velikih špekulanata na američkom tržištu futuresa i opcija, koji po zakonu moraju svoje transakcije prijavljivati nadležnim institucijama, a one ih objavljuju javnosti.

U zadnjem javno dostupnom izveštaju vidi se da među špekulantima pada interes za ulaganjem u deonice, a raste interes za ulaganjem u zlato. Naime, na jednom od futures ugovora vezanom uz S&P 500 indeks, koji se računa na temelju kretanja cena 500 deonica velikih američkih kompanija, trenutno je 55% novca velikih špekulanata uloženo u kupovne pozicije. Interesantan je podatak da je nedelju dana pre na istom ugovoru bilo približno 58% kupovnih pozicija, što znači da raste broj onih koji smatraju da će deonice početi da padaju.

Tradicionalno, kada cena deonica pada, raste cena zlata i ostalih plemenitih metala. Trenutno je čak 81% novca velikih špekulanata uloženo u rast cene zlata, dok ih samo 19% očekuje pad cene investicionog zlata. U samo nedelju dana je razlika između kupovnih i prodajnih pozicija na zlatu porasla za čak 1,98 milijarde dolara. To je dovelo do porasta cene ovog plemenitog metala. U trenutku pisanja analize cena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1339,57 USD, što je 2,8% iznad nivoa s početka godine.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled