Epl vodi u trci za prvih bilion dolara

Epl vodi u trci za prvih bilion dolara

Izgleda da će barem jedan – ako ne i više – američkih tehnoloških divova uskoro postati vredni više od bilion dolara, a Epl je trenutno na čelu

Zahvaljujući snažnoj potražnji za novim iPhone uređajima, kompanija sada ima tržišnu vrednost od oko 910 milijardi dolara. Akcije trebaju da skoče još 10% i Epl stiže do svojih prvih bilion dolara.

Ali čak i ako Epl prvi dobije trku do cifre od bilion dolara, možda će uskoro na tronu imati društvo. Eplov rival Algabet, odnosno Gugl– ima vrednost tržišne kapitalizacije u iznosu od sjajnih 800 milijardi dolara.

Amazon i Majkrosoft takođe idu za petama kompanijama Epl i Gugl. Oba tehnološka titana iz Sijetla vrede više od 730 milijardi dolara.

Analitičar GBH Insightsa Daniel Ives je u ponedeljak u izveštaju objavio da misli da bi Amazon mogao dostići vrednost od bilion dolara u roku od 12 do 18 meseci. Akcije Amazona su ove godine porasle za 30% zahvaljujući impresivnom porastu svog osnovnog poslovanja e-trgovine, kao i dobitkom od prošlogodišnje kupovine Whole Foods-a i snage u AWS cloud divisionu.

Majkrosoft je takođe imao koristi od rasta svog poslovanja u svom klaud biznisu. Akcije Majkrosofta ove godine su porasle za 11% i nisu daleko od rekordno visokog nivoa.

Ako su četiri najveće tehnološke kompanija relativno brzo skoro dotakle vrednost od bilion dolara, na kraju će možda moći da im se pridruže i još neki tehnološki giganti – i to mnogo stariji školski konglomerati.

Fejsbuk, kineski e-komerc gigant Alibaba i kineski gejming i platforma za društveno umrežavanje Tencent– svi vrede oko pola biliona dolara. Ista stvar je i sa kompanijom Berkšir Hetvej Vorena Bafeta.

Međutim, postoji mogućnost i da nijedna od ovih tehnoloških kompanija neće biti prva na vrhu sa svojim prvim bilionom iz razloga što naftni gigant Saudi Aramko najavljuje IPO ove godine i očekuje da će biti vredan negde između 1,5 i dva biliona dolara.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled