Direktor Tensenta najbogatiji Kinez

Direktor Tensenta najbogatiji Kinez

Ma Huateng, osnivač i generalni direktor internet giganta Tensent, koji poseduje bogatstvo od 295 milijardi juana/46,6 milijardi dolara, postao je najbogatiji čovek u Kini

Huateng, koji je, takođe, poznat i kao Poni Ma, skočio je za 23 mesta i sada je 15. najbogatiji čovek na svetu, sudeći prema Hurun popisu najbogatijih u 2018. godini.

Ono što stoji iza Maovog i rasta njegove kompanije jeste razvoj digitalne ekonomije Kine.

Tensent i Alibaba su najpoznatije kineske firme kada je reč o tržišnoj vrednosti, što se uveliko razlikuje od situacije od pre samo pet godina kada se nijedna internet kompanija nije nalazila među deset najbogatijih.

Ne samo da digitalna ekonomija menja kinesko društvo i svakodnevni život, već stvara i ogromne poslovne prilike za strane firme.

Digitalna ekonomija menja kineski ekonomski ambijent, pošto tehnologije poput veštačke inteligencije oživljavaju tradicionalne industrije i bacaju novo svetlo na visokokvalitetni razvoj.

Kineska digitalna ekonomija je u prošloj godini zaradila 26 triliona juana, što čini oko 32 odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi Kineska akademija informacionih i komunikacionih tehnologija.

Rast digitalne ekonomije od 18 odsto premašio je razvoj ukupne ekonomije, koja je u prošloj godini napredovala stopom od 6,9 odsto, navodi Kineski međunarodni radio.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled