Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle je sedmice porastao 0,3 odsto, na 90,20 bodova

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice  ojačao jer je zbog smanjenja bojazni od trgovinskih ratova ojačala sklonost ulagača prema riziku i jer su japanska i evropska centralna banka poručile da će i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Cena dolara prema jenu porasla 0,9 odsto, na 106,75 jena. Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je kurs evra pao 0,1 odsto, na 1,2305 dolara.

U prvoj polovini sedmice na valutnim su tržištima jačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital jer je na globalnim berzama vladala nesigurnost zbog najave predsednika SAD-a Donalda Trampa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Međutim, u drugom delu sedmice ublažena su strahovanja od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Tramp, iako nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminijuma, ipak ublažio stavove najavivši izuzetke za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

Jačanje dolara zahvaljuje se i porukama drugih centralnih banaka da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je upozorio na prigušenu inflaciju u evrozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje evra.

Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda ponovio je da ostaje pri planu da izmena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva odsto.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled