U istraživanje rudnih nalazišta uloženo 60 miliona evra

U istraživanje rudnih nalazišta uloženo 60 miliona evra

Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta su u 2017. godini iznosila oko 60 miliona evra, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

– Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja – kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misije britanske ambasade.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija, Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su RIO TINTO – projekat istraživanja litijuma Jadar i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata Čukaru Peki  – kazao je ministar.

On je rekao da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat Jadar uloženo oko 90 miliona dolara, a da bi se otvaranjem rudnika Jadar stvorio potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom.

– To bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu – zaključio je Antić.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled