Uber patentirao samoupravljiva vozila koja komuniciraju sa pešacima

Uber patentirao samoupravljiva vozila koja komuniciraju sa pešacima

Uber planira da unapredi samoupravljiva vozila tako što će im dodati novu funkciju, koja će omogućiti lakšu komunikaciju sa ostalim učesnicima u saobraćaju

Tokom godina ljudski vozači su razvili različite metode u komuniciranju sa onima koji ih okružuju, pa su pokret rukom, klimanje glavom i pogled postali sredstva kojima se ostalim učesnicima u saobraćaju daju obaveštenja o onome što vozač planira da uradi, a u slučaju da ona zakažu, tu su sirene, pa i glasovna komunikacija kroz prozor automobila. I upravo zbog toga se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa pomenutom komunikacijom kada se iz samoupravljivih automobila bude eliminisao ljudski vozač, te ovi budu ostavljeni na milost i nemilost onima koji ne razumeju njihove načine kretanja.

Izgleda da Uber ima odgovor na ovo pitanje, budući da se u prijavi za patent koju je ova kompanija nedavno podnela, govori o načinima na koje bi autonomna vozila mogla da komuniciraju sa pešacima, te ostalim učesnicima u saobraćaju. Ilustracije koje su priložene uz patent govore o vrlo zanimljivim rešenjima, te opisuju situacije u kojima će automobili emitovati snopove svetlosti kako bi skrenuli pažnju na sebe, projektovati virtuelni pešački prelaz ispred automobila, te prikazivati virtuelnog vozača na šoferšajbni, a koji bi pešacima davao potrebna uputstva, te ih upućivao ka željenim lokacijama. Tako bi autonomni automobili mogli da se pretvore u svetleće reklame, a kako bi nadoknadili odsustvo običnog vozača i načina komunikacije na koje se naviklo.

Patent još uvek nije odobren, a stručnjaci upozoravaju da bi rešenja morala da budu odmerena, te da ne bi smela da narušavaju poredak u saobraćaju, što znači da će se od autonomnih vozila u budućnosti očekivati više nego što se ikada očekivalo od ljudskih vozača, a ako se uzme u obzir na koje se sve načine odvija živopisna komunikacija između običnih učesnika u saobraćaju, koji danas gospodare ulicama svih velikih svetskih gradova.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled