U Nemačkoj vlasnici 840.000 kompanija traže naslednike

U Nemačkoj vlasnici 840.000 kompanija traže naslednike

U idućih pet godina 840.000 malih i srednjih nemačkih kompanija u porodičnom vlasništvu suočiće se sa pitanjem ko će naslediti posao, pokazuje istraživanje banke KfW

Kako se cela jedna generacija posleratnih preduzetnika priprema za odlazak u penziju, više od petine kompanija u porodičnom vlasništvu moraće do 2022. godine biti prodato ili ugašeno.

Naime, u tim kompanijama vlasnici nemaju dece kojoj bi ostavili kompaniju ili su naslednici premladi. To je rezultat niske stope nataliteta, koja je u Nemačkoj prisutna još od 70-ih godina. Samo u iduće dve godine 100.000 preduzetnika namerava otići u penziju, a da još nisu rešili pitanje naslednika, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema oceni glavnog ekonomiste KfW-a, to će iz osnova uzdrmati sektor malog i srednjeg preduzetništva, koji je motor najveće ekonomije Evrope.

Naime, mala i srednja preduzeća zaslužna su za dve trećine radnih mesta i trećinu korporativnih prihoda. U DZ banci procenjuju da će generacijska kriza dodatno povećati ionako veliku glad inostranih rivala za preuzimanjem nemačkih malih i srednjih preduzeća.

Međutim, analiza KfW-a pokazuje kako prodaju razmatra 42 odsto preduzetnika, dok 54 odsto želi kompaniju da ostavi u porodičnom vlasništvu.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled