5G mreža u Srbiji do 2020. godine

5G mreža u Srbiji do 2020. godine

Kompanija Telekom predstavila je u Beogradu mogućnosti mobilne mreže pete generacije (5G)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da će ta tehnologija omogućiti mnoge nove servise i usluge koje će olakšati život građanima.

Ljajić je rekao da su mogućnosti primene 5G tehnologije u industriji i privredi neograničene u smislu automatizacije u proizvodnji i da će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Predviđanja pokazuju da će ova vrsta tehnologije generisati dva miliona novih radnih mesta u Evropi i 22 miliona u celom svetu, a da će prihod od toga, u 28 zemalja članica EU do 2025. godine, iznositi 113 milijardi evra.

Plan je da se od 2020. godine uvede 5G mreža u Srbiji, najpre pored autoputeva i u velikim gradovima, ali da je preduslov za njeno uvođenje prodaja oslobođenog dela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije.

Ljajić je rekao da će tokom sledeće nedelje Vlada usvojiti Strategiju razvoja mreže elektronskih komunikacija, a da će Akcionim planom biti predviđena dinamika i način realizacije izgradnje širokopojasne infrastrukture.

Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk rekao je da je uveren da će 5G mreža biti jedan od vodećih činilaca opšteg tehnološkog napretka koji je pred civilizacijom.

Kako je dodao, to je pre svega zbog toga što će 5G mreža rešiti neke postojeće tehnološke probleme i ograničenja.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled