Turistički vodič u Srbiji mesečno zaradi i više od 1.000 evra

Turistički vodič u Srbiji mesečno zaradi i više od 1.000 evra

U Srbiji radi 2.031 turistički vodič i 551 turistički pratilac, pokazuju podaci sektora za turizam

Sudeći po rastu broja turista, potreba za njima biće i veća. Ovde su zarade itekako primamljive, a dobar turistički vodič može da zaradi i više od 1.000 evra mesečno.

U proseku u toku trajanja letnje sezone turistički vodič, za prosečno radno vreme od četiri sata dnevno, koji je angažovan tokom celog meseca može da zaradi i do 700 evra. Zarade su veće kada se rade duže i celodnevne ture na stranim jezicima i tada mogu da pređu i hiljadu evra za mesec dana, piše Blic.

Inače, sat vremena rada profesionalnog vodiča košta 40 evra, ali ona se umanjuje ako se povećava broj sati angažovanja, a takođe zavisi i od toga kolika je grupa. Bolje mogu da zarade vodiči, koji znaju arapski i kineski jezik, jer su deficitarni, a za njima sve više raste potreba.

Profesijom turističkog vodiča može da se bavi osoba, koja ima položen stručni ispit za turističkog vodiča i turističkog pratioca u skladu sa Zakonom o turizmu. Uslovi da turistički vodič i turistički pratilac mogu da se bave tim poslom je da imaju državljanstvo Republike Srbije, da znaju srpski jezik, da imaju najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, kao i da aktivno znaju jedan strani jezik.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled