Srpskim vinima nazdravlja se i u Kini

  • In Vino
  • 24. April 2018.
Srpskim vinima nazdravlja se i u Kini

U Srbiji se proizvodnjom grožđa bavi približno 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. A sve je više onih koji proizvode i vina koja nisu samo za kućnu upotrebu, već postaju prepoznatljiva i van granica zemlje. Kvalitet ovdašnjih vina prepoznat čak u dalekoj Kini

– Sa Narodnom Republikom Kinom imamo sve bolju trgovinsku razmenu, posebno u oblasti proizvodnje vina. Naša najkvalitetnija i najskuplja vina, poput onih čija flaša košta 50 evra, sve češće putuju u ovu daleku zemlju – kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, napominjući da su potrošačima u Kini najzanimljivija crvena vina iz Srbije.

Tokom protekle godine u Srbiji je poslovalo blizu 400 proizvođača vina, pa se nastavlja trend rasta. Na bazi analize zemljišnih, klimatskih i drugih uslova za gajenje vinove loze i proizvodnje grožđa u Srbiji su definisana tri vinogradarska regiona, 22 rejona i 77 vinogorja, posebno pogodnih za ovu vrstu proizvodnje.

– Vinogradarsku Srbiju danas čine tri regiona koji predstavljaju geografske celine: centralna Srbija, region Vojvodina i region Kosovo i Metohija – navodi Ivanović. – Upravo ova vinogradarska područja su određena za proizvodnju vina sa geografskim poreklom koja se ističu po kvalitetu i prepoznatljiva su na tržištu. Proizvodnja grožđa je najvećim delom koncentrisana u okviru vinogradarskog rejona “Tri Morave” koji obuhvata teritoriju opština Trstenik, Rekovac, Varvarin, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Kruševac, u kojima se nalazi oko trećine površina pod vinogradima.

Zahvaljujući geografskom položaju, klimatskim i zemljišnim faktorima kao i celokupnim uslovima za gajenje vinove loze u Srbiji se pružaju široke mogućnosti za proizvodnju različitih tipova vina.

– Srbija raspolaže sa 22.150 hektara pod vinovom lozom, a tokom prethodne godine je proizvedeno oko 150.000 tona grožđa – kaže Dimitrije Ivanović.

– U odnosu na poslednji petogodišnji period, proizvodnja grožđa je u 2017. godini bila niža, ali se odlikovala visokim kvalitetom, tako da očekujemo da će vina 2017. godišta biti vrlo kvalitetna. (Večernje novosti)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled