Eksperiment finske vlade sa poklanjenjem 560 evra (ni)je propao

  • In Svet
  • 26. April 2018.
Eksperiment finske vlade sa poklanjenjem 560 evra (ni)je propao

Finske vlasti demantovale su danas medijske tvrdnje da je u ovoj nordijskoj zemlji propao eksperiment sa dodatnim davanjem nezaposlenima po 560 evra mesečno i da vlada zbog toga ne želi da proširuje ovaj program, prenosi AP

Vladin zvaničnik zadužen za socijalna pitanja Miska Simanainen rekao je da se eksperiment nastavlja po planu, tokom kojeg oko 2.000 nezaposlenih osoba starih između 25 i 58 godina dobija mesečni prihod od 560 evra koji se ne oporezuje i za koji nema nikakvih uslovljavanja.

AP navodi da se ovaj 20 miliona evra vredan program, kojim se teži reformi sistema socijalne zaštite u Finskoj, završava u decembru, a vlada desnog centra premijera Juhe Sipile nakon toga će izneti procenu početnih rezultata.

Navodi se da su mediji objavili da je vladina agencija za socijalna pitanja zatražila da ove godine dobije dodatno finansiranje u iznosu do 70 miliona evra, ali Simanainen tvrdi da je to laž.

AP podseća da je Finska u januaru započela eksperiment s osnovnim prihodom za nezaposlene, kao prva država u Evropi koja je to učinila.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled