Nemačkoj će faliti 5 miliona radnika

Nemačkoj će faliti 5 miliona radnika

Nemačkoj bi do kraja naredne decenije moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a ovaj nedostatak nemačku privredu bi moglo koštati 525 milijardi evra, pokazala je najnovija studija

– Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpeti firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor, kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 miliona radnika – proizlazi iz studije Nedostatak talenata savetničke firme Korn/Ferry a iz koje citiraju nemački mediji.

Isto tako će biti pogođena i mašinska industrija, glavna nemačka izvozna grana, uz procenu da će od Evropskih zemalja Nemačka biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak radnika se već sad oseti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smerova na univerzitetima, a zanimljivo je da će se do kraja iduće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom.

Predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Nemačkoj, apelovali su na saveznu vladu da kontramerama utiču na problematiku nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promenama nemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je, prema informacijama Saveznog zavoda za rad, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mesta, pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled