Folksvagenu prete tužbe vlasnika dizelaša

Folksvagenu prete tužbe vlasnika dizelaša
FolksvagenOčekuju se tužbe od miliona vlasnika automobila

Oko dva miliona vlasnika dizel automobila u Nemačkoj moglo bi da se pridruži pokretanju kolektivne tužbe protiv Folksvagena zahtevajući obeštećenje

Nemačka vlada je usvojila danas Nacrt zakona kojim se otvara put za podnošenje kolektivne tužbe protiv ovog proizvođača automobila koji je 2015. priznao da je koristio nelegalan softver za varanje na američkim testovima emisije gasova iz motora na dizel pogon, prenosi Rojters.

Cilj Nacrta zakona je da se ljudima olakša kolektivno pokretanje sudskog spora, čime izbegavaju visoke troškove zbog kojih bi inače kao pojedinci mogli da odustanu od sudskih postupaka. Samo određena udruženja imaju pravo da pokrenu kolektivni postupak.

– Ima procena da bi oko dva miliona vlasnika dizel automobila moglo da ima koristi od ove zakonske mere – kaže nemačka ministarka pravosuđa, Katarina Barli.

Vlasnici automobila sa nelegalnim softverom imaju pravo da podnesu zahtev za odštetu samo do kraja 2018. godine, tako da koaliciona vlada kancelarke Merkel želi da obezbedi da zakon stupi na snagu najkasnije 1. novembra 2018. godine.

Iz Folksvagena su, međutim, saopštili da Nacrt zakona ne menja činjenicu da kompanija smatra tužbe protiv nje u Nemačkoj neosnovanim i da očekuje da će najveći deo biti odbijen.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled