Bayer zvanično postao vlasnik Monsanta

Bayer zvanično postao vlasnik Monsanta

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija Bayer saopštila je da je i zvanično postala vlasnik Monsanta, nakon što je bivšim vlasnicima isplatila više od 66 milijardi dolara, odnosno 128 dolara po deonici

Nakon ove transakcije Bayer postaje jedini akcionar Monsanta, pa se tim akcijama više neće trgovati na berzi u Njujorku, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije ističu da je reč o najvećem pripajanju u istoriji Bayera, ali i najvećem pripajanju do sada u kojem je učestvovao nemački kupac, pretekavši time Daimlerovo pripajanje Chryslera, koji je za tu američku kompaniju platio 36 milijardi dolara.

Monsanto će poslovati kao odvojena kompanija sve dok se ne završi proces prodaje delova poslovanja BASF-u, a što se očekuje u periodu od dva meseca, nakon čega će Monsanto biti u potpunosti pripojen Bayerovom odelu Crop Science.

U 2017. fiskalnoj godini Bayer grupa je imala gotovo sto hiljada zaposlenih i ostvarila prodaju u vrednosti od 35 milijardi evra.

Prema pisanju Rojtersa, preuzimanjem američkog proizvođača semena i pesticida Monsanta nastaće globalni gigant sa 115 hiljada zaposlenih i prihodima od oko 45 milijardi evra. Takođe, spajanjem će ime Monsanto biti ugašeno.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled