Vermont daje 10.000 dolara svakom doseljenom radniku

Vermont daje 10.000 dolara svakom doseljenom radniku

Kompletno tržište rada u SAD otežano se nosi s problemima zadržavanja postojećih i pronalaska novih radnika, pa države poput Vermonta daju svakom Amerikancu 10.000 dolara ako se iz neke od drugih saveznih država preseli kod njih

U pomenuti iznos uključeni su troškovi preseljenja, internet za novog stanovnika države, kao i pripadajući administrativni troškovi, dok sama nagrada Vermonta za preseljenje iznosi 5000 dolara.

– Smatramo da smo kao država dobro pozicionirani za one koji žele bolje da organizuju svoj posao na daljinu – obrazložio je odluku administracije Vermonta Michael Schirling, čelnik lokalne Agencija za trgovinu i razvoj zajednice.

Izrazio je očekivanje kako će ponuda motivisati na preseljenje porodice čiji jedan član može raditi na daljinu, a drugi pronaći posao u Vermontu.

Na ovakav potez Vermont se odlučio nakon pojačanog starenja stanovništva i smanjenja broja onih koji plaćaju poreze. Sa 623 hiljade stanovnika Vermont je, uz Wyoming, američka savezna država s najmanjim brojem stanovnika i među šest država s najmanjom teritorijom.

S nagrađivanjem doseljenika Vermont će početi iduće godine koja će, prema rečima Schirlinga, biti testna kako bi se videli efekti ove odluke.

Iako je guverner Vermonta potpisao pripadajući zakon o podsticanju useljavanja s osnovnim kriterijumima koje zainteresovani mora da ispuni kako bi dobio podsticaj, očekuje se da Agencija za trgovinu i razvoj zajednice dodatno razradi uslove za dobijanje podsticaja. Vermont je spreman da prihvati samo zaposlene u punom radnom vremenu za kompaniju čije je sedište izvan Vermonta, koji posao obavljaju iz stambenog ili poslovnog prostora na daljinu.

Vlasti te savezne države nadaju se da bi program mogao motivisati one koji se trenutno školuju u Vermontu da nakon diplome ostanu u državi. Analizirajući ponudu Vermonta američkim radnicima, CNN primećuje kako se kompletno tržište rada u SAD otežano nosi s problemima zadržavanja postojećih i pronalaska novih radnika.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled