Rusi ‘petardom’ otvorili Mundijal uz zahvalu Putinu

Rusi ‘petardom’ otvorili Mundijal uz zahvalu Putinu

Rusija je pobedila Saudijsku Arabiju s 5:0 na otvaranju 21. Svetskog prvenstva. Neshvatljiva euforija zahvatila je domaće navijače: ‘Ej, dali smo pet komada na otvaranuju Mundijala’

Ne tako davno, u julu 2016. oko milion građana Rusije potpisalo je peticiju da se raspusti fudbalska reprezentacija. Zahtev je prosleđen premijeru Medvedevu, a njegov kabinet je zahtev prosledio Ministarstvu sporta. Jedini cilj Rusa bio je da ‘budu ponosni, a ne osramoćeni’ kada gledaju fudbal.

Razlog za ovakvu reakciju bio je učinak na Evru 2016. jer su Rusi morali kući posle prvog kruga. Tada su ih, nakon remija sa Engleskom, do kojeg su stigli u poslednjim trenucima meča, prvo pobedili Slovaci sa 2:1, a potom i Velšani sa 3:0. Ali, to je prošlost. Rusija sada ima novu ambiciju. Doduše, posle slabih pripremnih mečeva ni sam predsednik Putin nije polagao mnogo nade u rusku reprezentaciju. Za njega su favoriti za trijumf Argentina, Brazil, Nemačka i Španija.

– Nažalost, naš tim u poslednje vreme nije imao dobre rezultate. Ali mi, navijači i svi ljubitelji fudbala u Rusiji, imamo nadu da će se naš tim dobro pokazati, da će igrati moderan, zanimljiv i lep stil fudbala i da će se boriti do kraja – rekao je tada Putin.

Jedan od navijača ruske reprezentacije posle pobede od 5:0 je viknuo: ‘Hvala Putinu što nam je omogućio da se Svetsko prvenstvo igra u Rusiji’.

Koji je krajnji domet Komande ipak će se videti u mečevima sa Egiptom i Urugvajem. Za sada slave: Igraćemo u finalu, Aleksandar Golovin je nova zvezda, Čerišev je ruski car…

(Žikica Babović, izveštač B92.net iz Rusije)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled