U Crnoj Gori apartmani plaćeni bitkoinom

U Crnoj Gori apartmani plaćeni bitkoinom

Za rudarenje jednog bitkoina u Crnoj Gori potrošnja struje iznosi 6.384 dolara, što je najskuplje u regionu, ali i u odnosu na neke razvijene države sveta

Trošak za struju u Crnoj Gori skoro je jednak sadašnjoj berzanskoj vrednosti bitkoina od 6.489 dolara (oko 5,5 hiljada evra). Vrednost bitkoina sada je na sedmomesečnom minimumu, nakon hakerskog napada na južnokorejsku menjačnicu kriptovaluta Koinrejl, što je rezultiralo masovnom prodajom.

Najvrednija svetska kriptovaluta je tokom 2017. godine porasla više od deset puta, da bi na kraju prošle godine dostigla vrednost od čak 20.000 dolara.

Analitičari procenjuju da je već nekoliko hiljada crnogorskih građana učestvovalo u trgovini ovom virtuelnom valutom ili nju rudari iz Crne Gore, a početkom juna su na Zavali prodata tri apartmana za 420 bitkoina.

Kompanija Stratex je početkom decembra 2017. odlučila da uvede mogućnost plaćanja usluga i proizvoda bitkoinom u Dukley hotelu, restoranu i marini u Budvi.

Elite Fixtures je napravio listu troškova rudarenja jednog bitkoina, koristeći prosečne podatke za tri vrste opreme za rudaranje i cene električne energije u 115 zemalja iz januara 2018. Prema njihovim procenama, vreme potrebno za rudarenje bitkoina, kreće se od 548,56 dana do 2194,22 dana, a što zavisi od kvaliteta i vrste opreme.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled