Bregzit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

  • In Svet
  • 19. June 2018.
Bregzit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti godišnje zbog trgovinskih prepreka prouzrokovanih Bregzitom, piše u izveštaju globalne konsultantske kompanije Oliver Viman

Prema najgorem scenariju, navodi se u izveštaju, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli ugroziti poremećaji i prekidi u lancu snabdevanja.

U izveštaju, koje su novinari BBC-a dobili na uvid, procenjuje se da će rast troškova verovatno pasti na leđa potrošača. Čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, verovatno je da će doći do povećanja troškova birokratije, prenosi Seebiz.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola povećali bi troškove domaćinstava za jedan odsto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

– Dok ishodi Bregzita ostaju neizvesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva – kazao je Dankan Brever iz konsultantske kompanije Oliver Viman, koja je izradila veliku analizu ekonomskog uticaja Bregzita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju.

– Dogovor o Bregzitu koji i ne bi rezultirao novim carinama sa Evropskom unijom, ipak, bi verovatno povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora i povećao cene za potrošače. Promatrajući celi lanac snabdevanja i uzimajući u obzir više različitih mogućih ishoda Bregzita, jedna stvar je jasna – Bregzit će smanjiti dobit kompanija iz potrošačkog sektora. Jedino pitanje je koliko, što će zavisiti od pregovora – ističe Brever.

Cene bi trebale porasti za 2,3 odsto kako bi nadoknadile i osigurale da poslovni sektor ostvari jednaku dobit kao i pre Bregzita. Izveštaj je u skladu s nizom drugih analiza, uključujući i one vladine, koje kažu kako je verovatno da će Bregzit imati negativan uticaj na ekonomiju.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled