Top lista zemalja sa najboljom reputacijom

Top lista zemalja sa najboljom reputacijom

Iako su finansijska stabilnost i geografska veličina uvek uticale na reputaciju jedne zemlje u svetu, ove godine su zapravo karakteristike kao što su prelepi pejzaži, prijateljski nastrojeni građani i nivo etičkih politika bile glavne za ocenjivanje reputacije država u svetu

Institut za reputaciju od 2008. godine objavljuje godišnju listu zemalja sa najvišom reputacijom. Kako ističu, ovogodišnje rangiranje otkrilo je prosečan pad u ugledu država.

Da bi pozicionirali zemlje po reputaciji, intervjuisano je više od 58.000 ljudi u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD. Na listi se našlo 55 država.

Kako Forbes piše, one zemlje koje ljudima omogućavaju da ispune težnju za srećom su na vrhu liste.

Primer za taj trend je kako kažu Švedska, koja se popela za dva mesta na prvo mesto ove godine.

Skandinavskoj državi nije prvi put da ima najvišu reputaciju u svetu, jer se na istom mestu nalazila i 2016. godine. Njena odlična reputacija se može pripisati decenijama inicijativa održivosti, ako se pogleda i to da je to prva država na svetu koja je formirala agenciju za zaštitu životne sredine. Od tada im je zeleni život prioritet, a izgleda da se isplaćuje: danas se više od 99 odsto otpada reciklira i 52 odsto energije se dobija iz obnovljivih izvora. Na svetskom nivou, Švedska ima manje od 0,2 odsto emisija gasova sa efektima staklene baste.

Ta država je takođe postala sinonim za gostroprimstvo, a svemu doprinosi i podrška LGBT zajednici.

Na drugom mestu je Finska, zatim slede Švajcarska i Norveška.

Zemlje sa najnižom reputacijom na listi su Nigerija, Iran i Irak.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled