Amazon ulazi u farmaceutsku industriju

Amazon ulazi u farmaceutsku industriju

Nakon hrane, nameštaja i mode, Amazon je krenuo u invaziju i na farmaceutsku industriju

Naime, najveća internet prodavnica na svetu potrošila je oko milijardu dolara i kupila farmaceutski startup PillPack koji omogućava korisnicima kupovinu lekova putem interneta, piše CNN.

Trenutno PillPack mailom šalje recepte za lekove i omogućuje svojim klijentima da ih onda kupe putem interneta, a Amazon će ih sada i dostavljati. Odnosno, Amazonov dostavljač kupcu će na vrata doneti sve potrebno za borbu protiv prehlade – od leka, maramica, kapi za nos, tableta za grlo pa čak i pileću supu – i to sve u roku odmah. Osim toga, spominje se i da će uvesti i dostavu recepata za lekove, a virtuelna asistentkinja kompanije Alexa moćiće da podseća osobu kada popiti lek ili obnoviti recept.

Neki analitičari novu Amazonovu saradnju vide kao deo misterioznog poduhvata s Berkshire Hathawayom i JPMorgan Chaseom osnivanja kompanije zdravstvenog osiguranja. Naime, još su u januaru tri kompanije objavile da će pokrenuti nezavisnu kompaniju kojom će sami svojim zaposlenima moći da pruže zdravstveno osiguranje, a da su ozbiljni u tome potvrđuje činjenica da su već imenovali i izvršnog direktora još uvek bezimene kompanije.

S obzirom da se Amazon sprema za ulazak na područje zdravstva, ova je vest došla prilično neočekivano budući da se pričalo kako će Walmart kupiti PillPack za nešto više od 700 miliona dolara. Ipak, Walmart je bio zabrinut regulacijama i dok se premišljao o kupovini, Amazon je uskočio s većom ponudom. Osim toga, nakon same objave o kupovini PillPacka, Walmartove su deonice pale i tržišna vrednost kompanije istopila se za više od tri milijarde dolara. Odnosno, da su kupili PillPack, potrošili bi 700 miliona dolara, a ovako ih je to koštalo tri milijarde dolara i nisu dobili kompaniju koju su hteli.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled