Muzičari više ne zarađuju na albumima, već na turnejama

Muzičari više ne zarađuju na albumima, već na turnejama

Velika imena muzičke industrije glavni deo svojih prihoda ubiraju od turneja, pokazuje lista specijalizovanog američkog časopisa Bilbord od 50 muzičara s najviše prihoda

Prema istraživanju na vrhu liste zarada muzičara u SAD 2017. godine nalazi se irska grupa U2.

Irski pevač Bono i njegova grupa su tako na teritoriji Amerike zaradili oko 54,4 miliona dolara, od čega 94 odsto zarade došlo od njihove gigantske turneje, na prepunim stadionima da obeleže 30. godišnjicu mitskog albuma The Joshua Tree.

U eri širenja striminga i stagnacije prodaje albuma, turneje generišu 80 odsto prihoda 50 muzičara sa najvećom zaradom prema Bilbordu.

Zvezda kantri muzike Gart Bruks je na drugom mestu po zaradi prema Bilbordu. Čovek s kaubojskim šeširom ja prikupio 52,2 miliona dolara prošle godine u svojoj zemlji, i to najviše zahvaljujući velikoj turneji otpočetoj 2014. godine.

Grupa Metalika je treća sa zaradom od 43,2 miliona dolara.

Prva žena u ovoj klasifikaciji Lejdi Gaga, i prvi reper Kendrik Lamar, ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade su po zaradi na šestom i trinaestom mestu.

Samo dva muzičara koji nisu išli na turneje 2017. godine nalaze se na ovoj listi – kralj striminga Drejk koji je 37. na listi i koji je zaradio 8,6 miliona dolara preko onlajn platformi i Tejlor Svift, koja je 48. i čiji glavni prihodi su došli od prodaje tradicionalnih CD-ova i daunloudovanja.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled