Beč: Krenuo prvi autobus bez vozača

Beč: Krenuo prvi autobus bez vozača

U okviru programa Mobilnost budućnosti i projekta auto.Bus koji je podržalo austrijsko Ministarstvo saobraćaja održana je prva probna vožnja dva gradska autobusa bez vozača

Posle tri meseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču prva probna vožnja uspešno je izvedena. Nova bečka linija bez vozača imaće prve putnike na proleće 2019. a do tada će biti detaljno ispitivana.

Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uslovima uspešno vozili ulicama Beča. Autobusi su u prisustvu operatera prevezli oduševljene putnike rutom od oko dva kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad.

Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika. Koliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamenskih vozila.

Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima.

– Autonomna vožnja je veliki trend, koji ima potencijal da promeni gradove i učini ih održivim. Kao Gradsko saobraćajno preduzeće bićemo među prvima u tome – kazao je direktor Bečkog saobraćajnog preduzeća Wiener Linien Gunter Steinbauer.

Planiranim tehnološkim inovacijama ovaj projekt treba omogućiti pomak kada su u pitanju samovozeće autobuske linije.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled