Najviši neboder u Evropi

Najviši neboder u Evropi

Lakhta centar u Sankt Peterburgu u Rusiji je najviša zgrada Evrope sa visinom od 462 metra

Spiralni neboder čija je izgradnja završena u junu 2018. godine je 13. najviša zgrada na svetu. Njegovih 87 spratova se trenutno opremaju.

Gazprom, ruska naftna kompanija koja će okupirati većinu zgrade, takođe tvrdi da je to najseverniji neboder na svetu. Britanski arhitekta Toni Ketel dizajnirao je toranj tokom njegovog mandata u kompaniji RMJM, pre nego što je projekat predao ruskim arhitektama kompanije Gorproject da ga završe.

Toranj poseduje spiralni zaokret od 90 stepeni od osnove ka vrhu, čineći ga najekstremnijim trenutno u svetu, nakon mega visokog Shanghai Tower u Šangaju koji ima spiralu od 120 stepeni.

Kula je dizajnirana kao jednostavna organska spirala sa asimetričnim pokretima kao jedinstvena orijentacija u ovom gradu.

Ketel je rekao da je bio inspirisan katedralama Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu pri dizajniranju nebodera, koji je formiran od pet kula koji se sukobljavaju oko krupnog jezgra koje se smanjuje.

Stubovi od 82 metara su usađeni duboko u mek teren grada, kako bi držali ultra visoki toranj i obezbedili stabilne temelje. Brzine vetra na visini od 400 metara u Sankt Peterburgu mogu dostići i do 40m/s , što zahteva specijalan strukturni sistem koji će se im se odupreti.

Njegova glatka staklena fasada je oblikovana od 16.500 komada zakrivljenog stakla, sa sistemom automatskih roletni i ventila, kako bi ga učinili energetski efikasnijim. Liftovi za rekuperaciju energije, sistem za odlaganje vakumskog otpada i hladni akumulatori su neke od drugih tehnologija koje ovaj toranj koristi kako bi ga učinili održivijim.

Planirani restoran u ovom tornju biti najviši panoramski restoran u Evropi

Javna platforma za posmatranje smeštena je na tački od 360 metara, dok će planirani restoran u ovom tornju biti najviši panoramski restoran u Evropi.

Nalazi se na udaljenosti od devet kilometara od centra Sankt Peterburga na obali Finskog zaliva, a 400.000 kvadratnih metara kompleksa Lakhta Centre takođe uključuju visoki glavni ulaz od 24 metra, odvojenu višenamensku zgradu u obliku bumeranga i pokriveni park.

Dve trećine kancelarijskog prostora u Lakhta Centru će pripadati novom sedištu Gazprom kompanije, koji će ovde zaposliti čak 8.000 radnika. Trećina kompleksa biće dodeljena javnim prostorima, uključujući naučni i obrazovni centar,  planetarijum, koncertnu dvoranu, amfiteatar…

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled