Jack Daniel’s na gubitku zbog evropskih carina

Jack Daniel’s na gubitku zbog evropskih carina

Proizvođač američkog viskija Jack Daniel’s BrownForman Corp. osetiće ubod trgovinskih sporova između SAD i Evropske unije i nametnutih carina na piće, izveštava Wall Street Journal

Kompanija koja stoji iza burbon brendova kao što su Old Forester i Woodford Reserve, upozorila je da dobit za tekuću fiskalnu godinu neće opravdati preliminarne prognoze zbog nesigurnosti u međunarodnoj trgovini i dodatnih troškova koje stvaraju nedavno usvojene carine EU.

U junu je Evropa nametnula 25 odsto carina na uvoz američkog viskija, motocikala Harley Davidson i drugih američkih proizvoda kao odgovor na carine za čelik i aluminijum iz EU koje je uveo predsednik Donald Trump.

Menadžeri BrownFormana kažu da su usporili poskupljenje svojih proizvoda na nekim evropskim tržištima, kako bi smanjili uticaj carina na prodaju.

– U nekim odnosima kupujemo vreme da bismo videli da li ove mere mogu da budu izbegnute – rekao je izvršni direktor kompanije Paul Varga, uz napomenu da škotski viski jača svoju konkurentnost u Evropi.

Menadžeri tvrde da će slučaj usporavanje rasta cena, zajedno s višim troškovima i fluktuacijom kursa, izbrisati 10 centi po deonici u godišnjem profitu kompanije, ili gotovo 50 miliona dolara.

I pored carinskih pretnji, kompanija je zabeležila rast prodaje od šest odsto u prvom kvartalu na 766 miliona dolara, pošto su snažni profiti na međunarodnim tržištima kompenzovali prodaju u Sjedinjenim Državama.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled