Merkator prodao deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra

Merkator prodao deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra

Kompanija Merkator (Mercator) je danas saopštila da je s austrijskom kompanijom Supernova potpisao ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 miliona evra

Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac Merkator uzme u zakup delove tih tržnih centara gde već obavlja svoju osnovnu delatnost. Po zaključenju prodaje, Merkator će ostati vlasnik 81 odsto nepokretnosti u Sloveniji, namenjenih njegovoj osnovnoj delatnosti.

Istaknuto je da je pod rukovodstvom Tomislava Čizmića, Upravni odbor Merkatora u protekloj godini pripremio novu strategiju čiji je cilj da se značajno umanji zaduženost kompanije i tako osiguraju preduslovi za novi investicioni ciklus, što je ključno za dugoročni razvoj najvećeg trgovca u Sloveniji i regionu.

Projekat monetizacije Merkatora je otpočeo prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine. Početkom ove godine Merkator je objavio međunarodni tender, pozvavši strane investitore i investicione fondove čija je osnovna delatnost upravljanje nekretninama.

Projekat je uključivao prodaju 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Posle prodaje centara u Sloveniji i zaključenja druge faze monetizacije, Merkator će otpočeti treću fazu, koja uključuje prodaju centara u preostale dve zemlje.

– Na taj način, nastavićemo našu utvrđenu strategiju u skladu sa dugoročnim planom poslovanja u isto vreme ispunjavajući svoje obaveze prema potpisanim ugovorima sa bankama poveriocima – navodi se u saopštenju Merkatora.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled