Avala Studios ulaže 50 miliona evra u filmsku industriju u Srbiji

Avala Studios ulaže 50 miliona evra u filmsku industriju u Srbiji
Foto:Stefan Stojanović

Avala Studios uložiće u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku u Beogradu više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji, saopšteno je iz te kompanije

Na obnovi i izgradnji, kako dodaju, biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi za nekoliko meseci, prenosi portal Seebiz.

Generalni direktor kompanije Avala Studios Peter Dajko, navodi se u saopštenju, rekao je da je želja te kompanije da podstakne i oslobodi potencijal koji Beograd i Srbija imaju kao što su, kako je naveo, izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogata tradicija filmske industrije.

– Uz to, zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope – rekao je Dajko.

Prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je, ukazuje se, četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Dajko, dodaje se, kaže da će prvi novi filmski studio u Beogradu biti izgrađen već 2021. godine.

Nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj Barandov i direktor razvoja filmskog biznisa u Avala Studios, Vladimir Kuba, veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled