Mundijal ruskoj ekonomiji doneo 12,5 milijardi evra

Mundijal ruskoj ekonomiji doneo 12,5 milijardi evra

Opšti pozitivni uticaj svetskog fudbalskog prvenstva, održanog letos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. iznosi oko 12,5 milijardi evra

Ukupno je Rusija, po podacima organizacionog odbora, na pripremu i održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu održanog od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi evra, prenosi SEEbiz.

Organizacioni odbor naglašava da su prvenstvo i njegova priprema uticali na rast dohotka stanovništva od rada za 459 milijardi rubalja, uz stvaranje i održavanje do 315.000 radnih mesta, kao i povećanje poreznih prihoda proračuna za 164 milijarde rubalja.

Ukupan uticaj SP na BDP procenjuje se na 952 milijarde rubalja, što je 1,1 odsto godišnjega BDP, kaže se u studiji.

Pri tom se naglašava kako je po tom pokazatelju pozitivan uticaj SP-a u Rusiji veći od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od mundijala u Južnoafričkoj Republici, uz ogradu da je tamošnji BDP u apsolutnom iznosu znatno manji nego u drugim zemljama – domaćinima prvenstva.

Zahvaljujući turističkoj potrošnji, u Rusiji su znatno porasli prihodi od prodaje malom i srednjem preduzetništvu te su u posmatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja.

Jedno od pitanja koje se analizira u istraživanju je i upotreba izgrađene infrastrukture potrebne za održavanje mundijala u budućnosti. U tom smislu se ocenjuje kako ta infrastruktura u sledećim godinama može osigurati dodatni godišnji rast BDP između 150 i 210 milijardi rubalja.

Odbor upozorava i na godišnje investicione i operativne troškove između 110 i 140 milijardi rubalja.

Na temelju izračuna organizacijonog odbora, učinak budućeg povećanja turističkog prometa zahvaljujući mundijalu pozitivno će se osetiti na državnom budžetu u rasponu od 40 do 70 milijardi godišnje.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled