Evropske destinacije čije vreme tek dolazi

Evropske destinacije čije vreme tek dolazi
GdanjskFoto: Margareta Krivić

Sajt TripAdvisor je imenovao pet evropskih destinacija koje tek očekuje veći rast popularnosti

Ove godine, destinacija sa najvećim potencijalom za rast turizma je Gdanjsk u Poljskoj, a uz njega, predstavljamo vam i ostale sa liste Top 5 destinacija čije vreme tek dolazi.

Gdanjsk, Poljska
Jedan od najlepših poljskih gradova izlazi na Baltičko more i igrao je značajnu ulogu u istoriji zemlje, posebno tokom 20. veka. U septembru 1939. godine, jedna od prvih bitaka u Drugom svetskom ratu bilo je bombardovanje poljskog garnizona u blizini grada, a 1980. godine u njemu je osnovan pokret Solidarnost, koji je doveo do pada komunističkog sistema u Poljskoj 1989. Stari grad Gdanjsk, koji je uništen u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata, rekonstruisan je i svedoči o moći grada u vreme Hanzeatske lige. Istorijski muzej je smešten u zgradi Gradske većnice iz 14. veka. Vredi posetiti i Muzej Drugog svetskog rata i crkvu svete Marije iz 14. veka, jednu od najvećih crkava od cigle na svetu.

Riga, Letonija
Letonska prestonica je najveći grad Baltika i predstavlja zanimljivu kombinaciju letonske tradicije i uticaja zemalja koje su je tokom istorije okupirale (Letonija je nezavisnost stekla 1991). Stari grad je zbog art-nuvo (jugendstil) i drvene arhitekture na Listi svetske baštine UNESCO-a. Smatra se rajem za niskobudžetne putnike, zbog obilja jeftinog smeštaja, barova i kafea. Moderna autobuska i tramvajska mreža povezuju stari i novi deo grada. Predah od razgledanja možete napraviti u vrtovima Vermane, najstarijoj gradskoj bašti u Rigi, a vredi posetiti i nekadašnju centralu KGB, koja je danas poznata kao atrakcija KGB Building File No. 1914/2014.

Rovinj, Hrvatska
Opisan kao Venecija Hrvatske, Rovinj se nalazi u zapadnom delu Istarskog poluostrva i odlikuje ga lepo očuvan stari grad sa uskim uličicama i živopisnim trgovima i tri očuvane gradske kapije (od nekadašnjih sedam). Simbol grada je zvonik crkve svete Eufemije, prelepe građevine u baroknom venecijanskom stilu, a, naravno, tu je i Jadransko more, prelepe plaže i karakteristična istarska gastronomija.

Nerha, Španija
U istočnom delu mediteranske sunčane regije Costa del Sol, u provinciji Malaga (Andaluzija), nalazi se Nerha, grad koji se može pohvaliti kilometrima peščanih plaža, idealnih za plivanje, ronjenje i jedrenje. Iako delimično komercijalizovana, Nerha i dalje poseduje tradicionalni primorski šarm. U starom gradu se nalazi Balcon de Europa, mesto odakle se pruža fantastičan pogled na pučinu, a u blizini grada su i pećine Nerhe, jedna od najvećih prirodnih atrakcija Španije, u kojima se često održavaju koncerti.

Katanija, Italija
U Kataniji su svoj pečat ostavili mnogi – od starih Grka i Rimljana, preko Arapa i Normana, do Španaca, a impresivna barokna zdanja daju poseban pečat sicilijanskom gradu u podnožju moćne Etne – najvećeg i najaktivnijeg evropskog vulkana. Stari grad se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

(Travel magazine)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled