Iz Kragujevca sve manje automobila

Iz Kragujevca sve manje automobila

Čini se da je najveći srpski izvoznik u problemima, kragujevačka fabrika beleži pad proizvodnje

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija u prethodnih devet meseci izvezla je na evropska i severnoamerička tržišta primerke modela 500L u vrednosti od 599,6 miliona evra, čime je ostao najveći domaći izvoznik. Ali, ne ubedljivo najveći, kako je to bilo do pre nepunih godinu dana, piše Danas.

Naprotiv, na drugom mestu najvećih izvoznika je kineska HBIS grupa, vlasnik smederevske železare, koja je, od početka godine do kraja septembra, zabeležila izvoz vredan 581,4 miliona evra, što je čak za 36,5 odsto više od ostvarenog u istom periodu prošle godine.

Za razliku od železare, proizvodnja i plasman kragujevačkog Fijata i dalje padaju, te je neizvesno da li će FCA Srbija uspeti da poziciju najvećeg srpskog izvoznika zadrži i do kraja godine.

Tim pre što su proizvodne i montažne trake u Fijatu, ovoga puta zbog godišnjeg ocenjivanja rada fabrike, ponovo zaustavljene 22. oktobra, i mirovaće do 5. novembra, nakon čega će do 19. decembra, kad se završava ovogodišnja proizvodnja automobila, biti još svega 20–ak radnih dana.

Prema nešto slobodnijoj proceni, u kragujevačkoj fabrici će ove godine biti proizvedeno oko 60.000 vozila svih verzija 500L, odnosno ubedljivo najmanje od sredine 2012, kad je taj model počeo da izlazi iz pogona.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled