Tojota na kraju godine očekuju zaradu od 20 milijardi dolara

Tojota na kraju godine očekuju zaradu od 20 milijardi dolara

Japanski proizvođač automobila Tojota izvestio je o povećanoj neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući snažnim globalnim prihodima i merama smanjenja troškova

U šestomesečnom razdoblju zaključno s septembrom neto dobit porasla je za 16 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije, na 1.240 milijardi jena (10,96 milijardi dolara).

Prihodi su mu porasli za 3,4 posto, na 14.700 milijardi jena, pokazao je poslovni izveštaj o rezultatima poslovanja u prvih šest meseci poslovne godine koja završava u martu 2019. godine.

Japanski div automobilske industrije poboljšao je ujedno procene neto dobiti za celu godinu, prema kojoj sada očekuje neto dobit od 2.300 milijardi jena (20,3 milijardi dolara). U ranijoj proceni očekivan je godišnji iznos od 2.120 milijardi jena.

Ako se takve procene i ostvare, neto dobit Tojote biće i dalje niža od rekordnih 2.490 milijardi jena ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Osvrnuvši se na uštede, visoki funkcioner kompanije Masajoši Širajanagi u saopštenju je izjavio da Tojota postojano beleži napredak u nastojanjima usmerenim rezanju troškova poslovanja.

Japanskim automobilskim proizvođačima glavobolje zadaju priče o mogućem uvođenju američkih carina na uvoz automobila. Zvanični Vašington zasad je odložio taj potez, napominje AFP.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled