Karlos Gosn ipak ostaje na čelu Renaulta

  • In Lider
  • 21. November 2018.
Karlos Gosn ipak ostaje na čelu Renaulta
Foto:Getty images

Francuska kompanija Renault odlučila je da Karlos Gosn ostane njen glavni izvršni direktor, uprkos tome što je uhapšen u Japanu pod sumnjom da je zloupotrebio imovinu Nissana i da je umanjivao iznos svojih prihoda u poreskim prijavama, javlja agencija AP

Prethodno je upravni odbor kompanije Renault objavio da će Tjeri Bolor, drugi po značaju čovek u kompaniji, privremeno zameniti Gosna.

Francuski proizvođač automobila naveo je da će dodatno ojačati savez sa Nissanom. Ovaj savez inače čini i treći partner – manji proizvođač automobila Mitsubishi.

U sredu nije bilo novih saopštenja od tužilaca u Tokiju o ovom slučaju, kao ni izjava za javnost samog Gosna, a nije objavljeno ni gde ga drže, dodaje AP.

Vlade Japana i Francuske su potvrdili svoju podršku grupaciji Renault-Nissan-Mitsubishi, jednom od lidera u auto industriji sa 10,6 miliona prodatih vozila u 2017. godini, podseća američka agencija.

Predsednik jedne od najveći svetskih automobilskih grupacija, Karlos Gosn, zadržan je u u ponedeljak u pritvoru u Tokiju, nakon što se dobrovoljno javio na saslušanje na poziv tužilaštva.  Na teret mu se stavlja da je u pet navrata umanjio prijavljeni iznos zarade od 2011. do 2015. godine. On je poreskoj službi u tom periodu prijavio sumu od 4,9 milijardi jena (oko 37 miliona evra), iako je zaradio 10 milijardi jena. Osim toga, japanske vlasti su optužile Gosna i da je imovinu kompanije koristio u lične svrhe. Nakon vesti o hapšenju svog predsednika oglasio se i Nissan najavivši da će Gosn biti otpušten.

Nakon toga, oglasio se i ministar finansija Francuske, Bruno Le Mer, koji je izjavio zaBBC News da Gosn više nije u poziciji da vodi Renault. Francuska inače ima udeo od 15% u vlasništvu kompanije Renault.

Podsećamo, vest o hapšenju Karlosa Gosna prouzrokovala je u ponedeljak pad cene akcija Renaulta za 8,43 odsto na pariskoj berzi.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled