Rublja smenila tursku liru i preuzela status najrizičnije valute

Rublja smenila tursku liru i preuzela status najrizičnije valute

Turska lira više nije najrizičnija valuta, već je ta neželjena titula pripala ruskoj rublji

Prema pisanju Blumberga, po prvi put od maja ove godine tromesečni rizik promene krusa, odnosno premija koja se plaća na prodajne derivatske ugovore lire prema dolaru u odnosu na kupovne, pao je ispod onog za rublju.

Rizik promene kursa za liru pao je na 3,8 postotna poena, dok je u avgustu, na vrhuncu turske valutne krize iznosio 12 poena. Taj pod je ubrzan nakon što je turska centralna banka u septembru podigla referentne kamatne stope na 24 posto. Još veći interes investitora za liru usledio nakon odluke SAD-a o ukidanju nekih sankcija, a koja je usledila kada je Ankara ovog meseca pristala osloboditi američkog pastora Andrua Bransona.

U međuvremenu, rublja je pod sve većim pritiskom zbog pada cene nafte i ulagači se brinu da bi SAD mogao zaoštriti sankcije prema Rusiji. Rizik promene kursa rublje snažno je skočio u ponedeljak nakon incidenta s ukrajinskim ratnim brodovima u Azovskom moru, najviše od početka oktobra. Samo u ponedeljak rublja je u odnosu na dolar izgubila 1,7 posto vrednosti. Ako se pritisak nastavi, smatraju analitičari iz Credit Suisse Group AG-a, postoji mogućnost da će Ministarstvo finansija u sredu otkazati aukciju obveznica. Drugi smatraju da bi rasprodaja ruske valute ipak mogla biti kratkotrajna ako napetosti ne eskaliraju.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled