Majkrosoft lider, prvi put ove decenije

  • In Svet
  • 3. December 2018.
Majkrosoft lider, prvi put ove decenije

Tržišna vrednost Majkrosofta premašila je vrednost Epla prvi put u ovoj deceniji

Cena akcije tog softverskog diva u poslednje vreme raste, dok je deonica Epla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Akcija Majkrosofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrednost dosegla 851,2 milijarde dolara.

S druge strane, cena deonice Epla pala ja 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.

Epl je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti, a ispred Majkrosofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Epl bio u zamahu, delimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.

Cena deonice Epla potonula je skoro 20 odsto od početka ovog meseca, kada je kompanija objavila procene prodaje tokom tekućeg tromesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cena deonice oštro ja pala, pri čemu je Epl na vrednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled