EU ukinula geoblokiranje onlajn kupaca

EU ukinula geoblokiranje onlajn kupaca

Svi onlajn kupci u Evropskoj uniji od sada mogu kupovati pod istim uslovima bez obzira iz koje su zemlje, zahvaljujući Uredbi koja zabranjuje geoblokiranje, odnosno preusmeravanje na internet stranice na osnovu države iz koje dolaze

Geoblokiranjem je kupcima bio ograničen pristup ‘online’ trgovini na osnovu državljanstva, prebivališta ili IP adrese, a sad je na snagu stupila “Uredba Evropskog parlamenta i Saveta o rešavanju problema geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutrašnjem tržištu na osnovu nacionalnosti, mesta boravišta ili poslovnog sedišta klijenata”.

Potrošači u EU sada mogu odabrati s koje internet stranice žele da kupuju robu ili usluge, a da ih pritom ne blokiraju ili automatski preusmere na drugu stranicu na osnovu države u kojoj se nalaze.

Trgovci moraju jednako postupati prema onlajn kupcima iz druge zemlje EU i lokalnim kupcima, tj. omogućiti im pristup istim cenama ili uslovima prodaje, saopštio je Evropski parlament. Zastupnici u parlamentu su uredbu odobrili u februaru ove godine.

– Nakon rominga i portabilnosti, stvarno sam ponosna što smo uspeli pronaći rešenje problema geoblokiranja. Milioni građana će imati koristi od ovoga – rekla je poljska izvestiteljka za Uredbu Roza Tun (EPP).

Oko 57 posto građana EU kupilo je nešto od odeće, nameštaja i elektronike preko interneta u 2017. godini, a čak trećina je kupila robu i usluge iz drugih zemalja. Stupanjem uredbe na snagu očekuje se da će ‘online’ trgovina nastaviti sa rastom.

Prema istraživanju koje je sprovela Evropska komisija, 63 odsto internet stranica nije dopuštalo građanima EU kupovinu iz druge članice.

Izmenama nisu obuhvaćeni digitalni sadržaji zaštićeni autorskim pravima poput e-knjiga, muzike ili online igara, ali EK ima dve godine za proceni da li bi trebalo proširiti zabranu geoblokiranja i na taj sadržaj.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled