Zašto je nemačka privreda toliko uspešna?

Zašto je nemačka privreda toliko uspešna?

Da li ste se ikada pitali zašto je nemačka privreda toliko uspešna? Ključ je u malim i srednjim preduzećima. I na tome što se fokusiraju na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju

Upravo takav primer su kompanija Berlinski šrafovi (Berliner Schrauben), piše DW.

Berlinski šrafovi su tipično, nemačko ‘mitelštand-preduzeće. Taj pojam odnosi se na mala i srednja preduzeća (MSP) koja imaju manje od 500 radnika i godišnji promet ne više od 50 miliona evra. Za te firme često se kaže i da su ‘skriveni šampioni’, da oni stoje iza ekonomskog uspeha zemlje.

Ono što je najvažnije za takva nemačka preduzeća jeste spremnost da izaberu sektor, drže ga se i fokusiraju se na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju.

– Profesionalizam je u tome da radiš ono na čemu si dobar – kaže Štefan Langea, rukovodioc filijale ovog preduzeća. Iako se po imenu to ne bi reklo, proizvodnja šrafova je 60 odsto prometa ove kompanije. Firma isporučuje i instalacije, cevi, konektore za drvo i niz drugih alata.

Svaki šesti posao u Nemačkoj dolazi upravo iz malih i srednjih preduzeća, što je više od pola ekonomske proizvodnje. Pa ipak, kako mladi beže od trgovinskih poslova kao što su metaloprerađivači, sektor se suočava s ozbiljnim nedostatkom kadra (zanatlija).

U mnogim slučajevima tu prazninu popunjavaju migranti.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled