Rađa se novi Agrokor?

Rađa se novi Agrokor?

U Hrvatskoj se planira osnivanje domaćeg konzorcijuma koji bi preuzeo novi Agrokor, a među mogućim članovima tog konzorcija spominju se Agrokorovi dobavljači – Adris grupa, Atlantic grupa, Kraš, Podravka, porodica čileanskih Hrvata Lukšić i nezvanično i hrvatski penzijski fondovi, piše ljubljanski Dnevnik

List piše da je ideja stara više od godinu dana. Reč je o glasinama koje ne komentarišemo – poručili su iz Adrisa.

Slovenački list navodi da je u toku prenos vlasništva i imovine Agrokorovih solventnih firmi poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Konzuma i drugih, i Agrokorove imovine i nekretnina na holandsku kompaniju Aisle HoldCo kao krovnu kompaniju cele grupe Agrokor, a vrednost te imovine iznosi tri milijarde evra.

Većina te imovine u rukama je dve ruske banke i uglavnom američkih vlasnika raznih finansijskih institucija i fondova, dok hrvatske banke imaju udeo od 12 odsto.

Ako se ambiciozni planovi o osnivanju hrvatskog konzorcijuma realizuju, to bi značilo da Hrvatska i dalje u Agrokoru vidi svoj strateški interes, ocenjuje slovenački Dnevnik.

– Za Merkator je glavno buduće pitanje hoće li se banke, kod kojih Mercator ima 738 miliona evra kredita, složiti s prenosom imovine solventnih Agrokorovih kompanija na novi Agrokor – navodi taj list.

List dodaje da je u Zagrebu odlučeno da Mercator do daljega ostaje u ‘starom’ Agrokoru, jer banke poverioci ove godine nisu bile spremne da daju svoj pristanak na promenu vlasničke strukture. (Danas)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled