PwC: Indija najbrže rastuća ekonomija

PwC: Indija najbrže rastuća ekonomija

Britanskoj ekonomiji preti pad s pozicije petog u svetu na sedmo mesto u 2019. godini, kada bi trebalo da izađe iz Evropske unije, a Francuska i Indija na putu su da je prestignu, pokazao je izveštaj računovodstvene kompanije PwC. Bit će to prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju

U PricewaterhouseCoopersu (PwC) procenjuju da će britanska ekonomija u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbegne šok povezan s izlaskom iz EU-a bez dogovora.

Za Francusku u PWC-u procenjuju rast od 1,7 posto a za Indiju od 7,6 posto.

– Velika Britanija i Francuska redovno su menjale mesta na lestvici, ali prigušeni ekonomski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovo u 2019. godini verovatno će doneti prevagu Francuskoj – kazao je ekonomista PwC-a Mike Jakeman.

Rang na globalnoj lestvici bazira se na veličini ekonomije iskazanoj u američkim dolarima.

Britanska ekonomija je usporila, a vrednost funte oštro pala, nakon referenduma u junz 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU-a.

U PwC-u očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto mesto lestvice, sa sadašnjeg 7. mesta, dok bi Francuska trebala ostati na šestom mestu.

– Indija je najbrže rastuća ekonomija u svetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka zahvaljujući niskom početnom nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku – rekao je Jakeman.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled